Volleybalvereniging Atalante Vinkeveen
Vinkeveense plassen 2

Scholentoernooi 2014Brons voor Brouwer/Meeuwissen!!
19 augustus 2016


Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben sportgeschiedenis geschreven. De Oranje mannen veroverden vannacht op de Copacabana de allereerste Olympische beachvolleybal medaille voor Nederland!

In de kleine finale op de Copacabana begonnen de Oranje mannen sterk aan de eerste set. Door de harde service van Brouwer kwamen de Russen onder druk te liggen en kon Meeuwsen het aan het net afmaken. Daarmee namen de mannen van Beachvolleybal Team Nederland een voorsprong van 7-4. Toch wisten de Russen, die net als Oranje het powervolleybal goed beheersen, puntje voor puntje weer dichterbij te komen.

Bij een stand van 15-15 nam Oranje een time-out. Na twee onnodige fouten bij Brouwer en Meeuwsen, eerst een passfout en vervolgens een smash die hard uit ging, kwamen de Russen op 15-17. Die marge van twee punten hielde de Russen vast en ze kwamen als eerste op setpoint bij 20-18. Via een slim shotje van Meeuwsen werd dat setpoint weggewerkt. Op 19-20 nam Brouwer vol risico met zijn harde sprongservice en daarmee bracht hij de Russen in de problemen. Via een blok van Meeuwsen werd het 20-20 en een aanval van de Russen ging uit: 21-20. Weer toonde Meeuwsen zijn kracht aan het net en hij wist daarmee de beslissing te forceren: 23-21.

Ook in de tweede set wisten de Russen moeilijk langs het sterke blok van Meeuwsen te komen. Met een goede service en de ´muur van Meeuwsen´ aan het net liep Oranje uit naar 10-6. Weer wisten de Russen het verschil kleiner te krijgen, ze kwamen dankzij het sterke blok van Semenov terug tot 12-11. Brouwer en Meeuwsen bleven daar rustig onder en Brouwer speelde tactisch en scoorde een aantal keer slim via de handen van Semenov en daarmee werd het 14-11.

De Russen wisten via een succesvolle challenge op 16-14 te komen, maar weer hielden de Nederlanders hun hoofd koel. In de side-out waren de Oranje mannen ijzersterk en zo kwamen ze op 18-14. Het bleef een mooie strijd vol lange punten, ook de Russen gaven alles om hun laatste kans op het brons nog in stand te houden. Ze kwamen terug tot 19-17 en daarom nam Oranje een time-out. Meeuwsen scoorde daarna het punt en het eerste matchpoint was een feit: 20-17.

Semenov en Krasilnikov gaven nog steeds niet op en werkten maar liefst drie matchpoints weg. Het leverde een mooie en spannende slotfase op, waarin de Oranje mannen bleven overtuigen. Meeuwsen maakte het aan het net in stijl af: 22-20. Brouwer en Meeuwsen schreven daarmee sportgeschiedenis. Ze gaan de boeken in als eerste Nederlandse beachvolleyballers die een medaille veroveren op de Olympische Spelen.Naar het overzicht