Vinkeveense plassen 2

D1 wint laatste thuiswedstrijd met 3-1 van Afas Leos
18 april 2008

Van uw volleybalverslaggever C.O Achsi
Vinkeveen – Vrijdagavond 11 april 2008 speelde de dames gesponsord door Krijn Verbruggen en Haaxman Lichtreclame hun laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen het altijd lastige Afas Leos uit Leusden. De wedstrijd werd gespeeld in sporthal de Boei in Vinkeveen, die door de vele aanwezige supporters en sportvrienden weer eens uitpuilde van sfeer en gezelligheid.

Voor aanvang van de wedstrijd werd de sfeer er voor spelers enpubliek goed ingebracht door opzwepende muziek die door de Boei knalde. Snel werd duidelijk dat spelers en publiek er vanavond zin in hadden.
Atalante stond voor aanvang van de wedstrijd op een 6-e plaats in de competitie met 44 punten. Leos bezette de 8-e plaats met 41 punten. Bij winst kon Atalante op een vijfde plek komen en Leos kon met winst zelfs Atalante voorbij streven op de ranglijst.

De eerste set werd begonnen met Laura Kuijl als spelverdeelster en Nens Schockman als libero. De verdere veldbezetting kwam voor rekening van Irma Schouten, Carin van Tellingen, Mirjam van der Strate, Inge Tanja en Lotte Schreurs. Er werd in het begin goed en fel gestart wat ook direct in een 6-2 voorsprong tot uiting werd gebracht. De Atalante dames hadden snel door dat de nummer 4 van Leos moeite had om de servicepass bij de spelverdeler te krijgen. Alle services gingen dan ook richting die nummer 4. Na een time-out van Leos kreeg Leos wat meer vat op de wedstrijd en vanaf de stand 13-13 ging het spel gelijk op. Atalante verslikte zich in een aantal rommelballen van Leos en ineens stonden ze met 13-16 achter. Irma Schouten die normaal gezien zo safe is als een bankkluis had het vizier, in de beginfase, niet op scherp staan. Zwaar teleurgesteld door twee snoeihard, maar wel uitgeslagen ballen, kwam Irma midden voor het net te staan. Leos viel door het midden aan en stuitte daar op de op zichzelf geïrriteerde Irma. Via het éénmansblok van Irma belandde de keiharde aanval van Leos nog harder op de grond bij Leos. Puntje voor Atalante en de ommekeer in deze set. Na een mooie service reeks van Mirjam en goed spelverdelend werk van Laura trok Atalante de eerste set naar zich toe. De set werd gewonnen met 25-21.

De tweede set werd in dezelfde opstelling voortgezet. Er werd door Atalante afgesproken de nummer 4 van Leos direct flink onder vuur te nemen om daarmee snel een comfortabele voorsprong te nemen. Zo gezegd zo gedaan. Voor Leos ook maar iets kon bedenken stonden ze met 5-0 achter. Leos vluchtte in een time-out, maar dat mocht niet baten. Carin en Lotte bleven slim en geplaatst aanvallen hetgeen punt na punt voor de Atalante dames opleverden. Wanhopig nam de coach van Leos een tweede time-out bij de stand van 12-6. Dit leverde daarna wel een aantal punten voor Leos op, maar niet voor lang. Inge vond het genoeg geweest en sloeg twee ballen spetterhard in. Leos had geen antwoord op de goed geplaatste aanvallen van Atalante. De setwinst ging dan ook naar Atalante met maar liefst 25-12.

In de derde set werd weer gestart met de staande opstelling. Atalante bleef de service- en rallypass keurig verzorgen. In de afwerking van de aanvallen werden de dames echter slordiger. Het duurde steeds langer voor er een punt kon worden gescoord. Dit kostte kracht en zelfvertrouwen. Leos rook kansen en herpakte zich. Door gedegen spel bleef Leos, Atalante deze hele set de baas. Kleine misverstandjes, minder concentratie en een paar keer domme pech zorgden ervoor dat Atalante op een gegeven moment met 9-15 achter stond. Tijd om te wisselen moet coach Sjaak Immerzeel hebben gedacht. Janine Könemann werd als spelverdeelster in het veld gebracht voor Laura. Dit resulteerde in ander spel. Janine bracht voor dat moment de andere aanvalsideeën die nodig waren in het spel van de Vinkeveners. Atalante kroop steeds dichter bij en bij een stand van 18-22 werd in een laatste alles of niets poging Lotte gewisseld voor het jonge talent Kelly Bocxe.
Dit alles kon Leos er niet van weerhouden om de derde set naar zich toe te trekken met 22-25.

De vierde set werd begonnen met de opstelling waar de derde set mee eindigde. Atalante knokte voor wat het waard was. De vierde set ging tot 9-9 gelijk op. Op dat moment kreeg Leos ineens vleugels en ze liepen uit naar een stand van 13-18. Toen Atalante ook nog eens werd afgefloten door de scheidsrechter voor een vermeende opstellingsfout waren de dames helemaal van de kook. Sjaak Immerzeel moest vluchten in een time-out om de gemoederen in het veld weer rustig te krijgen. Er vielen daarbij harde woorden die de dames weer op scherp moesten zetten.
Vanaf dat moment speelde Atalante getergd en messcherp de set uit gesteund door het fanatieke Vinkeveense publiek. Leos kon het echt vergeten om een bal aan de grond te krijgen bij Atalante. Daar zorgde libero Nens in hoogsteigen persoon voor. Nens moet een plaag zijn geweest voor Leos. Er was zelfs een moment dat Leos juichte voor een punt, omdat de bal schier onhoudbaar leek voor de Atalante dames. Binnen een flits dook Nens de bal met een pancake van de grond en verzorgde zelfs een prima pass. Janine reageerde alert en gaf een snelle set-up in het midden, die genadeloos door Irma werd ingeslagen. Atalante had er weer zin in en wilde als team, voor zichzelf en het publiek, deze vierde set gewoon winnen. Na een goede servicebeurt van Laura, die Janine even verving om haar wat lucht te gunnen, lieten Inge en Kelly zien samen een dijk van een blok te kunnen vormen, waarop Leos zich keer op keer stuk sloeg.
Nadat Carin de bal twee keer met een ingehouden slag in het centrum van de verdediging had gespeeld ging Leos dat centrum beter verdedigen. Mirjam maakte daar dankbaar gebruik van door haar aanvallen te plaatsen in het nu slecht verdedigde achterveld van Leos.
Toen de scheidsrechter de spannende vierde set affloot stond er een eindstand op het bord van 25-23 in het voordeel van de Atalante dames.

Een gedegen 3-1 overwinning voor het team van Atalante. Met nog één wedstrijd te gaan in de competitie staan de dames op een mooie 5-e plaats. Zaterdag 19 april om 15.00 uur spelen de dames hun laatste competitiewedstrijd van dit seizoen in de Wibauthal tegen het Amsterdamse US.

Bron: Sjaak