Vinkeveense plassen 2

Scholentoernooi 2014

A-side H1 pakt 4 punten
12 februari 2010

Afgelopen woensdag moesten de dappere strijders van Atalante heren 1 aantreden tegen VCH HS3 uit Hoofddorp. De opdracht was hoe dan ook winnen, VCH staat op de 8e plek en zou in theorie geen serieuze bedreiging moeten vormen voor Atalante, dat bovenaan de lijst stuivertje wisselt om de 1e plek samen met Spaarnestad en Martinus.

De missie was om de volle 5 punten binnen te halen. Elk verloren punt kan namelijk wel eens een zeer belangrijk punt zijn bij de strijd om de eerste plek aangezien de onderlinge standen bovenin de poule erg dicht bij elkaar liggen.

Atalante had deze wedstrijd de beschikking over speler Erik Verbruggen uit heren 2, die vanaf nu definitief de beslissing heeft gemaakt om heren 1 te versterken tot het eind van het seizoen. De opstelling deze wedstrijd luidde: Frans Roos spelverdeler, Robert Hardeman & Bas v/d Lubbe middenaanvallers, Leonard de Jong & Erik Verbruggen buitenaanvallers en Sven Pothuizen op de diagonaal positie. Op de bank zat Rick de Groot paraat als wisselspeler.

Direct na het eerste fluitsignaal begonnen deze mannen direct enthousiast en overtuigend aan de eerste set. Met veel machtsvertoon overrompelden zij VCH en namen binnen zeer korte tijd een behoorlijk grote afstand in punten. Bij een voorsprong van 9-2 vroeg de tegenstander hun eerste time-out aan om even van de schrik te bekomen. Helaas voor hun kregen zij na deze korte pauze wederom de ballen om hun oren geslagen. Bij Atalante draaide de motor erg gesmeerd, passes kwamen perfect aan bij spelverdeler Frans, die op zijn beurt hierdoor alle mogelijkheden had om de aanvallers van een prima set-up te voorzien. De ene na de andere smash leverde weer een punt op op het scorebord. Uiteindelijk werd de set met mooie cijfers afgesloten: 18-25

Ook de 2e set had een soortgelijk verloop, VCH moest wederom zijn meerdere erkennen. Op de harde smashes van Atalante kregen ze wederom geen vat, en op het moment dat ze dachten dat wel te krijgen, kregen ze wel weer te maken met een welgemikte prikbal. Toch wist VCH in de loop van de set enigszins gelijk op te lopen met Atalante. Dit had vooral te maken met een aantal persoonlijke fouten en misverstanden om de bal binnen het team. Toch vormde de tegenpartij geen serieuze bedreiging en wist Atalante op een degelijke manier orde op zaken te stellen. De set werd zonder veel problemen afgesloten met een ruim verschil: 16-25

Maar….. toen kwam de 3e set… Deze set werd ongelooflijk maar waar verloren! Waarom? Door de zenuwen? Knikkende knietjes? Faalangst? Onverklaarbaar duistere krachten van boven? Moeheid? Laksheid? Totale apathie? Wie het weet mag het zeggen…In ieder geval was de wet van Murphy (alles wat fout kan gaan gaat fout) duidelijk aanwezig. De 3e set blijft voor Atalante vaak een vloek, ondertussen zouden we dit fenomeen ook wel het ‘Atalante syndroom’ kunnen gaan noemen.  Een feit was wel dat VCH snel doorhad dat het even niet lekker liep bij Atalante en hier gretig op in speelde. Ook is het een feit dat wanneer er eenmaal bloed wordt geroken dit als een enorme katalysator binnen een team kan gaan werken. Dit gebeurde dus ook deze 3e set en VCH draaide de rollen om. Het blok van Atalante was te zwak om afweer te bieden aan de aanvallen van de andere kant. Continu liepen de mannen uit Vinkeveen achter de feiten aan en waren ze afhankelijk van knullig geredde balletjes. Frans Roos moest hierdoor de benen uit z’n lijf rennen om van deze rommelballen nog iets van een setup te kunnen maken. De aanvalskracht ontbrak hierdoor totaal bij Atalante waardoor er maar geen grip op de set kon worden gekregen. VCH daarentegen was scherp, had goede aanvallen en een degelijk blok. Uiteindelijk werd deze set door de Hoofddorpers gewonnen met een voor Atalante beschamende: 25-17

Voordat de 4e set van start zou gaan dronken de door A-side gesponsorde mannen uit Vinkeveen even een slokje water voor de schrik. De koppen werden bij elkaar gestoken, de wonden  gelikt, de fouten uit de voorgaande set besproken en de tactiek voor de 4e set doorgenomen. Nu was het moment aangebroken om te laten zien dat Atalante niet voor niets bovenaan de poule staat! Fris en onbevangen werd er gestart, en al snel wisten de mannen wederom een flinke afstand te nemen van VCH. Het spelniveau van de eerste 2 sets was weer terug en daarmee ook het zelfvertrouwen om deze wedstrijd tot een goed eind te brengen. Snoeiharde smashes op de buitenkant door Erik en Leonard werden afgewisseld door weldoordachte- en geplaatste prikballen. Middenman Bas wist talloze aanvallen van de VCH genadeloos af te blokken. Eenmaal kwam de bal zelfs zo hard terug dat een ongelukkige tegenstander aan de andere kant van het net hierdoor zelfs een bloedneus opliep! (Chapeau!) Ook Sven wist op de diagonaal positie enkele setups van Frans fraai te verwerken tot een punt. Wanneer de pass van Atalante een enkele keer te wensen overliet en daardoor de set-up moeilijk aan het net gegeven kon worden door Frans, kon het team nog altijd vertrouwen op Robert die de bal vanaf de 3 meter lijn als een streep het net over jaagde. Al snel gingen de kopjes van VCH hangen en was hun zelfvertrouwen geknakt. Voor Atalante was het toen nog slechts een kwestie van de set netjes en degelijk uitspelen. De eindstand deze set werd uiteindelijk: 14-25

Met deze 3-1 overwinning zijn er 4 punten binnengehaald en blijft Atalante volop in de race voor de titel. De komende 3 weken zullen de Vinkeveners volop in training gaan voor de eerstvolgende wedstrijd die op 5 maart zal plaatsvinden om 21:00 in de Boei. Deze wedstrijd zal naar verwachting een ware thriller worden aangezien de tegenstander mede-lijstaanvoerder Spaarnestad zal zijn. Het team dat deze wedstrijd wint of verliest zal zijn lot om op de 1e plek te eindigen in eigen handen hebben. Verwacht wordt dat beide teams alles op alles zullen zetten om hun kans op promotie te maximaliseren. Hierbij de oproep aan iedereen om Atalante deze wedstrijd vanaf te tribune te komen ondersteunen!

Bron: Leonard